Barabás Tibor

Barabás Tibor

Az érték megnevezése: Barabás Tibor

 

Az érték rövid leírása:Barabás Tibor a koldusvölgynek is „csúfolt” péceli Völgy utcában született 1911-ben. Visszaemlékezései és önéletrajzi írásai alapján nagy nyomorban élt a család, Tibor mindössze másfél éves volt, amikor a nélkülözés elől Budapestre kellett költözniük.

Alig húsz évesen már írásai jelenhettek meg a Népszavában, Szép Szóban, Literatúrában és egyéb irodalmi, valamint közéleti lapokban. József Attila és Nagy Lajos baráti köréhez tartozott.

Barabás jellemzően valamilyen történelmi személyiség életét vagy nevesebb történelmi eseményt idéz fel regényeiben. Így Michalengeloról, Mozartról, Liszt Ferencről vagy Chopinről is ír életrajzi művet regényes formában. Ezek az írásai tényszerű, mély történeti ismeretekre épülő, magas információtartalma miatt ma is olvasmányos és élvezetes írásoknak számítanak.

A régi nagy írókkal is jó kapcsolatot ápoló Barabás Tibor 1946-ban megkapja a Magyar Írószövetség főtitkári pozícióját, amit egészen 1949-ig tölt be. Később a Szépirodalmi Kiadó vezetője, így egyértelműen részese az irodalmi élet szovjetizálódásának. Az írótársadalom kettészakadásában igyekszik híd szerepet betölteni.

 

Letöltés: az érték bemutatásához készült előterjesztés letöltése teljes terjedelmében, mellékletekkel (pdf)

Javasolt link -

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük