Aquila Adler Adelina

Aquila Adler Adelina

Az érték megnevezése: Aquila Adler Adelina

 

Az érték rövid leírása: Az Adelina néven befutó énekesnő úgy emlékezett vissza, hogy „jó családból származó úrilány” volt: „apám gyáros volt, a nővérem kegyelmes asszony, a dán konzul felesége”. A jól menő családfő valamikor az 1900-as évek elején dönthetett úgy, hogy Pécelre költöznek (vagy Pécelen vesznek nyaralót). Az egykori utalások, újságcikkek, levéltári dokumentumok alapján elmondható, hogy 1905-06-ban és 1910-ben biztosan Pécelt tekintették lakóhelyüknek.

Feltehetően még Pécelről „bejárva”, 1906-ban kezdte meg tanulmányait a Zeneakadémián. Az operaénekesnőnek készülő Adelinát azonban rövid idő után eltanácsolták (később úgy emlékezett, hogy „dupla hangja” miatt, amit nem is értett), de nem adta fel, Münchenbe ment tanulni.

1912-ben lépett föl először Magyarországon. Az Operaházzal és a Városi Színházzal is szerződése volt ebben az időben. Sikerrel szerepelt a Sevillai borbélyban, a Traviata-ban vagy a Hamlet-ben is, a kritikák összességében nagyon elismerően szóltak róla. Az 1910-es évek második felében egyre többször lép fel külföldi színpadokon is, ekkor mutatja meg tehetségét Genfben, Párizsban, Lyonban, Rómában, Bécsben és Moszkvában is. Genfben és Berlinben több éves szerződéseket is kap, Amerikában egy éven át járja az országot és turnézik.

 

Letöltés: az érték bemutatásához készült előterjesztés letöltése teljes terjedelmében, mellékletekkel (pdf)

Javasolt link -

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük