Pataky Tibor

Pataky Tibor

Az érték megnevezése: Pataky Tibor

 

Az érték rövid leírása: 1921-ig külön Nemzetiségügyi Minisztérium alá tartoztak a határon túli magyarok ügyei, de 1922-től a Miniszterelnökségen belül létrejött egy külön osztály erre a célra. Pataky Tibor ennek az osztálynak lett a vezetője 34 évesen és irányította azt annak felállításától egészen 1944-ig. 1931-től közvetlenül a mindenkori miniszterelnöknek alárendelve határozta meg a magyar-magyar politikai kapcsolattartást.

Pataky Bethlen István, majd Teleki Pál de talán Imrédy miniszterelnökök legbizalmasabb körébe tartozott. Ablonczay Balázs történész mutatta ki, hogy Teleki Pál akárkivel találkozott hivatalos ügyekben, Pataky Tibor szinte mindig vele volt a találkozókon. Ahogy a szerző fogalmaz: „Bethlen egykori vadászpartnere, két évtized magyar kisebbbség-politikájának első számú szakértője jóval nagyobb jelentőségű szereplője volt a magyar kormányzati politikának, mint azt gondolni lehetett.”

Pataky Tibor 1935-ben döntött úgy, hogy földet vásárol Pécelen testvére, Duliskovich Arnoldné Pataky Margit tanyája mellett (mai Kati major a Fáy tanya mellett). Bár Pécelre sokszor kijön a család, a tanyára épült házat ekkor még nem fejezik be, az „szerkezetkészen” vészeli át a második világháborút. Az egykori államtitkár az 1940-es évek végén kijár a péceli uszodába, dolgozik a tanyán és rendszeresen vonattal jár be Budapestre. Összeköttetéseinek köszönhetően feleségét még Svájcba utaztatja egy műtétre, ami sajnos nem sikerül, két fiának anyja külföldön hal meg, ott is temetik el. Ugyanebben az évben Patakyékat Kunszentmártonra deportálják, ahol három évet tölt fiaival. 1953-ban jöhet „haza”. Ismét Pécelen talál menedekét. Fiát még megpróbálja bejuttatni a református gimnáziumba, de kapcsolatai már nem „működnek”. Pár hónappal később, 1953. október 28-án Pécelen hal meg, itt is temetik el.

 

Letöltés: az érték bemutatásához készült előterjesztés letöltése teljes terjedelmében, mellékletekkel (pdf)

Javasolt link -

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük