Ágai Adolf

Ágai Adolf

Az érték megnevezése:  Ágai Adolf

 

Az érték rövid leírása: Kiérdemelte a “legfiatalabb márciusi ifjú” címet, elindította az első magyarországi “vicclapot” és az első, kifejezetten gyermekeknek szóló folyóiratot. A lengyel származású, első éveiben csak horvátul beszélő Ágai Adolf Pécelen volt gyerek, településünkön tanult meg magyarul.

Ágai Adolf 1836-ban Jánoshalmán születik, négy éves koráig itt is él. 1840-ban azonban Pécelre költözik a család, Ágai Adolf városunkban tanul meg magyarul, első iskolaéveit itt végzi. Ágai így emlékszik Pécelre, amikor a református templomnak még nem volt tornya: “Volt ebben a faluban egy kastély, mely háromszorta nyúlt magasabbra a templomnál, minthogy ennek tornya sem volt, csak haranglába; a kastélynak pedig tornya is, kupolája is. Amiből én gyermeki észszel azt magyaráztam ki, hogy nagyobb úr a mi grófunk az Istennél is; legalább Péczelen.”

1848 tavaszán még csak 12 éves, de ott tüntet a márciusi ifjakkal, így megkapja a “legfiatalabb márciusi ifjú” címet. Az 1850-ös években berobban tárcaírói karrierje. Porzó álnéven jelennek meg írásai többek között a Pesti Naplóban, Vasárnapi Újságban vagy a Hölgyfutárban. Már ekkor publikál humorosabb hangvételű írásokat is, de 1868-ban, Csicseri Bors álnéven életre kelti az első magyarországi élclapot, a Borsszem Jankót.

Ágai álnév-listája 1871-ben, az első magyarországi gyermekfolyóirat kiadásával megint bővül: Forgó bácsi néven lesz a gyerekek kedvenc mesélője. Érdekesség, hogy a lap folytatásának is tekinthető, kicsit nagyobbaknak szóló, Én Újságomat meg majd pár évtizeddel később a szintén Pécelen élő Pósa bácsi szerkeszti.)

Letöltés: az érték bemutatásához készült előterjesztés letöltése teljes terjedelmében, mellékletekkel (pdf)

Javasolt link: peceliszilankok.hu

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük