Pósa Lajos, az ifjúsági irodalom kiemelkedő alakjának péceli kötődése

Pósa Lajos, az ifjúsági irodalom kiemelkedő alakjának péceli kötődése

Az érték megnevezése: Pósa Lajos író, költő, dalszerző, szerkesztő az ifjúsági irodalom meghatározó alakja, több ismert szerző pályájának egyengetője, az első ifjúsági lapok szerkesztője

 

Az érték rövid leírása: A Pósa Lajos által elindított Az Én Újságom elsőként adott igazi rangot az ifjúsági irodalomnak. A szerkesztő igyekezett a legjobb minőséget adni a gyerekeknek. Neves írók, közéleti szereplők versengtek azért, hogy írásaik bekerülhessenek az újságba: Benedek Elek, Mikszáth Kálmán, Jókai Mór, Gárdonyi Géza, Krúdy Gyula, Móra Ferenc – hogy csak a legnagyobb neveket említsük – írtak a kifejezetten gyerekeknek szóló irodalmi lapba.

Pósa Lajos már „befutott” szerkesztőként, dalszerzőként költözött Pécelre 1907 környékén, 57 éves korában a nála 25 évvel fiatalabb feleségével, Andrássy Lídiával és Lídia első házasságából származó lányával, Sárikával. Pósa rendszeresen ott van a Pécelen szervezett mulatságokon, nem ritkán saját verseit is előadja, de lánya, Pósa Sárika is apja verseit szavalja az érdeklődő péceli közönségnek.

Számos nótát szerzett Pécelen, Móra Ferenc visszaemlékezésből is kiderül, több gyerekversét, dalocskáját ihlette a péceli természet, a péceli ház kertjében található gazdag élővilág: A péceli nádasban, A péceli magas dombon, Furcsa malom a péceli malom vagy a Rákos vize folydogál a kert alatt.

Az érték szerepel a megyei értéktárban is.

Letöltés: az érték bemutatásához készült előterjesztés letöltése teljes terjedelmében, mellékletekkel (pdf)

Javasolt link: posalajos.com