Szamosszegi Bodó Sándor és Bodóné Fábián Ilona Pécelhez köthető munkássága

Szamosszegi Bodó Sándor és Bodóné Fábián Ilona Pécelhez köthető munkássága

Az érték megnevezése: Szamosszegi Bodó Sándor festőművész, szobrász- és éremművész Pécelen elhelyezett alkotásai, valamint Bodóné Fábián Ilona Pécelhez köthető munkássága

 

Az érték rövid leírása: Bodó Sándor festőművész, felesége Bodóné Fábián Ilona textilfestő, képzőművész Bodó Sándor 1920. február 13-án született Szamosszegen. Az elemi iskola elvégzését követően Budapestre került, az Iparművészeti iskolába. 1941-ben felvették az Iparművészeti Főiskolára, de katonai szolgálat miatt 1945-ig tanulmányait nem tudja folytatni. A II. világháború befejezését követően ismét a Főiskolán tanul, de 1948-ban, mint „vallásos hajlamút” eltanácsolják.

Bodó Sándor feleségén, Fábián Ilonán keresztül kötődik városunkhoz. Fábián Ilona – aki szintén képzőművész – Vámospércsen született 1927-ben, gyermekkorában viszont Pécelen nevelkedett, elemi iskolába településünkön járt. Fiatal éveiben Bodó Sándor Rákoscsabán élt, többször járt ki Pécelre Fábián Ilonához – akkor még udvarolni. Ilona a művészetek alapismereteit a budapesti Iparrajziskolában sajátította el. Háború után felvételizett az Iparművészeti Főiskolára, divat szakra. Egy év után a textil-nyomottanyag szakra, s öt év után kapott terveződiplomát. A fiatal képző- és iparművészek kiállításán szerepelt, több első és második díjat kapott. Ilona közel 25 éven keresztül textilfestéssel foglalkozott.

1956-ban az Egyesült Államokba emigráltak, ahol komoly karriert futottak be. A kezdeti évek nehézségei után Tennessee állam fővárosába, Nashville-be költöztek. Megalakítják a „Bodós Art Studio” vállalkozást.

Bodó Sándor Barabás Csaba közvetítésével került kapcsolatba 2011 őszén a péceli városvezetéssel, ekkor került a polgármester javaslatára a péceli képviselő-testület elé az életmű elhelyezésének lehetősége (Bodó Sándor, Barabás Csaba segítségével akkor már dolgozott a gyűjtemény megfelelő elhelyezésének biztosításán). Pécel városa végül „költség és tehermentesen egy állandó életmű kiállítás céljából” kapta meg a festményekből és egyéb műtárgyakból álló kollekciót. A gyűjteményt a városvezetés a Pekáry-kúriában helyezte el.

Fábián Ilona 2002-ben halt meg, a Péceli Baptista temetőben temették el. Szamosszegi Bodó Sándor 93 évesen, 2013. júliusában halt meg.

 

Letöltés:

  • az érték bemutatásához készült előterjesztés letöltése teljes terjedelmében, mellékletekkel (pdf)
  • Bodó Sándor Pécelen elhelyezett alkotásairól készült lista (pdf)

Javasolt link -

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük