Pulszky Henriette

Pulszky Henriette

Az érték megnevezése: Pulszky Henriette

 

Az érték rövid leírása: Pulszky Henriette (de Harry, Harriette stb. formában is felbukkan a neve) 1883. június 10-én született. Apja Pulszky Ágost a XIX. és XX. század fordulójának egyik legmeghatározóbb társadalomtudósa, a szocioliberális gondolatok hazai képviselője, a magyar szociológia útját egyengető bölcselkedő. Nagyapja  – és egyben keresztapja – Pulszky Ferenc politikus, Kossuth államtitkára, a Nemzeti Múzeum egykori igazgatója, a magyar szabadkőműves páholyok egyik első nagymestere, a szabadkőművesség XIX. század végi hazai virágzásának vezéralakja.

Szirmay-Pulszky Henriette néven az 1920-as években már filozófiai és kultúrfilozófiai tárgyú könyvekről ír recenziókat, franciáról fordít szépirodalmi és tudományos alkotásokat. Még csak 29 éves, amikor a feminizmus kérdésében is vitába bocsátkozik egy országgyűlési képviselővel Az ujság hasábjain. A Lángész és örület című műve (eredetiben: Genie und Irrsinn im ungarischen Geistesleben) 1935-ben jelenik meg Münchenben, német nyelven.

A kultúráért és tudományért lelkesedő Pulszky lány 21 éves, amikor hozzámegy a péceli földekkel is rendelkező, érett férfikorban lévő, 35 éves Szutinai és szirmabesenyői Szirmay Tamás honvédhuszárkapitányhoz. A mai Várhegy utcában alakítanak ki otthonos lakot, részt vesznek Pécel társadalmi életében.

Letöltés: az érték bemutatásához készült előterjesztés letöltése teljes terjedelmében, mellékletekkel (pdf)

Javasolt link: peceliszilankok.hu

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük