Nauta Henrik

Nauta Henrik

Az érték megnevezése: Nauta Henrik

 

Az érték rövid leírása: „Heinrich Ritter von Nauta vagy más néven Lovag Nauta Henrik 1866-ban született Veracruz-ban, Mexikóban.  Nem akármilyen családi háttéret tudhat maga mögött: apja, Nauta Gusztáv az Osztrák-Magyar Monarchia ellentengernagya – egyes források szerint a közös haditengerészetet formálisan irányító Pöckh ellentengernagy legfontosabb támasza. A kis Henrik keresztszülőjének Ferenc József testvérét, Miksa mexikói császárt sikerül megnyerni, így második keresztnévnek Henrik megkapja a Miksa nevet is.

Az első világháború kitörése előtt a fontos diplomáciai feladatokat is ellátó Taurus parancsnoka. Ez az a hajó, amely – a szakirodalom szerint – nemcsak katonai, hanem diplomáciai feladatokat is ellátott: „parancsnokának mindig igen ügyes tisztnek kellett lennie”, fedélzetén a Monarchai legnagyobb elöljáróságai tűnnek fel, az 1900-as évek elején a Balkánon közvetít a felek között. Horthy Miklós 1908-ban ennek a hajónak a parancsnokságát veszi át Nautától, ez lesz a későbbi kormányzó első hajóparancsnoki posztja.

A világot bejáró tengerész minden bizonnyal Pécelen a Várhegy utca 3-ban lakott, melyet egy 1920-as levéltári dokumentumból tudhatunk biztosan. Felehetően második feleségével Losonczy Margittal élt pár évig településünkön. A pontos időszakot jelenleg sajnos még nem sikerült beazonosítani.

Letöltés: az érték bemutatásához készült előterjesztés letöltése teljes terjedelmében, mellékletekkel (pdf)

Javasolt link: peceliszilankok.hu

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük