A péceli zsidó hitközség szerepe és jelentősége Pécel társadalmi és kulturális életében

A péceli zsidó hitközség szerepe és jelentősége Pécel társadalmi és kulturális életében

Az érték megnevezése: A péceli zsidó hitközség szerepe és jelentősége Pécel társadalmi és kulturális életében

 

Az érték rövid leírása: A Ráday grófok védelme alatt már a XVIII. században laktak zsidók Pécelen a Magyar Zsidó Lexikon szerint. Az első péceli zsinagóga az 1700-as években épülhetett a mai Rákos utcában. 1825 márciusában a zsinagóga melletti sörházban tűz ütött ki, a zsinagóga teljesen leégett, de azt később újraépítették. A zsinagóga az 1944-es, majd 1945-ös években teljesen lepusztult, a 60-as évek elején teljesen lebontották.

Az izraelita felekezet tagjai aktívan részt vettek a város társadalmi életében is: Haas József orvos, Singer Manó, Goldner József és Kohn Izidor földbirtokosok, illetve földbérlők, míg Szamek Sámuel az egyik „felkapott” vendéglő tulajdonosa. Az 1848-49-es szabadságharcban több zsidó is részt vett. A péceli izraelita temetőben Weisz József honvédnak síremléket is állítottak.

Külön sajtótörténeti érdekesség – amit Horváth Lajos említ péceli monográfiájában, hogy az Opposition című, 1848/1849-ben megjelenő folyóirat kiadóváltásáról szóló szerződést Pécelen írták alá. Az aláíró Vasfi Mór és Müller Gyula az izraelita felekezethez tartoztak, egyik vagy talán mindkettő péceli kötődése miatt.

Letöltés: az érték bemutatásához készült előterjesztés letöltése teljes terjedelmében, mellékletekkel (pdf)

Javasolt link: -

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük