Szontagh Gusztáv

Szontagh Gusztáv

Az érték megnevezése: Szontagh Gusztáv

 

Az érték rövid leírása:A Magyar Tudományos Akadémia egykori rendes tagja a szociológia- és filozófiatörténet megkerülhetetlen alakja még ma is, de kritikai írásai is mérföldkőnek számítanak az irodalomtörténetben.

Az első igazi magyar történelmi regény kedvező fogadtatását is Szontagh Gusztáv alapozta meg. Jósika Mihály Abafi című regényéről írt kritikáját a mára szállóigévé vált „Uraim, le a’ kalapokkal!” felkiáltással indította útjára.

A forradalom előtti éveket nyáron át Pesten kívül kertészkedtem… 846, 47. és 48. évben Pécelen termesztettem dohányt s dinnyét… az ellenséges seregek telkemen táboroztak, s kétszer dinnyeföldemet összetaposták.” – így bosszankodott Szontagh Gusztáv, társadalomtudós, nagyhatású filozófus 1849-ben. A péceli nemzetőröket is vezénylő filozófus haláláig Pécelen gazdálkodott.

Korabeli beszámolók szerint a Pécelre látogató Petőfit is meglepte, hogy az „öreg” dinnyével is foglalkozik, fel is kereste őt, mikor „beugrott” településünkön Szemeréhez.

Szontagh Gusztáv haláláig, 1858-ig Pécelen élt. Annak ellenére, hogy a dinnyemagokkal úgy tűnt sikerrel kereskedett, meg nem gazdagodott soha (egy ízben Széchenyi is érdeklődött, hogy van-e egyáltalán téli kabátja), feltehetően nem a saját birtokán gazdálkodott Pécelen.  A szenvedelmes dinnyész című munkájának második kiadását már Pécelen szerkesztette. Halálával a dinnyetermesztés Pécelen nem szűnt meg, Szontagh, tudását feltehetőn átadta egy másik Pécelen élő akadémikusnak, statisztikusnak, Galgóczy Károlynak. A szenvedelmes dinnyész harmadik kiadását már Galgóczy szerkesztette.

Letöltés: az érték bemutatásához készült előterjesztés letöltése teljes terjedelmében, mellékletekkel (pdf)