A Ráday-könyvtár

A Ráday-könyvtár

Az érték megnevezése:  A Ráday-könyvtár

 

Az érték rövid leírása:

A barokk Ráday-kastély adott méltó otthont az országos majd nemzetközi hírű Ráday-könyvtárnak. Ráday Pál a vallásos irodalom elismert művelője volt. Egyházi énekei a protestáns énekköltészet megbecsült darabjai. Egyike volt az első komolyabb magyar könyvgyűjtőknek, ő vetette meg a híres Ráday-könyvtár alapját.

Fia, gróf Ráday I. Gedeon (1713 – 1792) költő, műfordító, politikus. Édesapjához hasonlóan értékes pályát futott be. 1772-ben Sárospatakon megismerkedett az ifjú Kazinczy Ferenccel, akivel haláláig kapcsolatban maradt, irodalmi tevékenységében támaszkodhatott rá. Leveleztek és gyakran vendégül is látta őt kastélyában. A felvilágosodás kori magyar irodalom nagy tekintélye és mecénása, a Ráday-könyvtár európai hírűvé tétele jelzik élete sarkpontjait.

A könyvtár teljes anyaga fénykorában több mint 10 ezer kötetre rúgott. A gyarapítás szakértő irányítása megkülönböztette más akkori magánkönyvtáraktól; Ráday Gedeon tudományos és irodalmi felkészültsége garantálta az igazi értékek beszerzését.

Mai helyére, a Budapest, VII. kerületi Ráday utca 28. szám alá, egy akkor megüresedett gyár- épületbe végül 1912-ben, kb. 400 ládába pakolva került a hányatott sorsú, értékes gyűjtemény.

Letöltés: az érték bemutatásához készült előterjesztés letöltése teljes terjedelmében, mellékletekkel (pdf)

Javasolt link: Ráday Gyűjtemény

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük