Pécel város címere és zászlaja

Pécel város címere és zászlaja

Az érték megnevezése:  Pécel város címere és zászlaja

 

Az érték rövid leírása: Pécel Város önkormányzata 1994-ben határozott Pécel Város címerének elfogadásáról, a címer tervét Pannonhalmi Zsuzsanna keramikusművész készítette, a városháza homlokzatán lévő művészi kerámiacímer szintén az ő munkája.

Pécel város címere csücskös talpú pajzs, kék pajzsfőjének alján a pajzs széleit érintő zöld hármashalom, alatta ezüst hullámos pólya (folyó). A pajzs osztott alsó kétharmadának jobb oldali része vörössel és ezüsttel hétszer vágott. A bal oldali vörös mezőben zöld talajon jobbra forduló, fejével visszafelé tekintő arany bárány felemelt jobbjával átlós helyzetű fekete pátriárcha keresztet tart.

A község címerében a vágások a birtokos Chouy-Chanel családra, a pajzsforma a Szemere családra utal, továbbá a pajzs két fő színe, a vörös és a kék a Ráday családra. A folyó a régi címer megőrzött motívuma, a bárány a kereszténységet jelképezi.

Pécel zászlaját a Város Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2011 (XI.2.) önkormányzati rendelete határozza meg (rendelet a Pécel név, valamint az Önkormányzat jelképeinek használatáról).

Pécel címerének és zászlajának leírása és használatának összefoglaló szabályozása megtalálható Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2015. (VI. 4.) önkormányzati rendeletében

Letöltés: az érték bemutatásához készült előterjesztés letöltése teljes terjedelmében, mellékletekkel (pdf)

Javasolt link: -

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük