Bényei István

Bényei István

Az érték megnevezése:  Bényei István

 

Az érték rövid leírása: A XIX. század végén, XX. század elején számos színész választotta Pécelt. Többen csak egy-egy nyárra jöttek nyaralni a fővárosi tisztviselők által abban az időben felkapott „paradicsomba”, a helyi szállóba, vagy fürödni a strandra, de sokan építettek vagy vásároltak is nyaralót városunkban. A Bényei család 1876-ban már biztosan Pécelen élt. Bényei István fiát Pécelen temették el.

Bényei István 24 évesen, 1859-ben szegődött színésznek. Pályafutását vándorszínészként kezdte, különböző társulatokkal járta az országot. 1866-ban még Bécsben is felléphetett, 1867 májusában pedig a Budai Népszínház társulatához szegődött.  A kisebb megszakítással egy évtizedig működő színházban elsősorban népszínműveket adtak elő, Bényei itt együtt lépett színpadra Jászai Marival vagy Blaha Lujzával.

A történelem az első magyar nyelvű operett előadásként tartja nyilván A szerelmes kántor című darabot. A művet 1862. április 21-én mutatták be a Budai Népszínházban. Az operett szövegét Bényei írta, zenéjét pedig Allaga Géza szerezte. Bényei az 1871-ben alakult Színészegyesület munkájában is bekapcsolódik. 1883-ban már az egyesület irodaigazgatója. Ő szervezte 1886-ban a magyar színészet centenáriumára rendezett ünnepséget, segélyalapot hozott létre az idős színészeknek, elkezdte és felépíttette az idős színészek befogadására alkalmas „menházat” Nagysurányban.

Letöltés: az érték bemutatásához készült előterjesztés letöltése teljes terjedelmében, mellékletekkel (pdf)

Javasolt link: peceliszilankok.hu

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük