Schmidt Egon

Schmidt Egon

Az érték megnevezése: Schmidt Egon

 

Az érték rövid leírása: Az 1940-es évek végén különböző okokból kitelepített értelmiségiek, politikusok közül többen találtak átmeneti menedéket Pécelen az 50-es években. A Budapesttől távoli, jellemzően falusias környezetbe kiköltöztetett, rendszer által üldözött családok a kitelepítési idő letelte után ugyanis nem költözhettek vissza Budapestre. Mivel munkájuk, családjuk mégis Budapesthez kötötte őket, ezért a fővároshoz közeli, jó közlekedési lehetőségekkel rendelkező településeket preferálták. Így például Pécelt. Schmidt Egon Kossuth-díjas ornitológus is ebbe a csoportba tartozik.

Schmidt Egon gyerekkorát Zala megyében töltötte, Becsehelyen. A kuláknak minősített családot kitelepítették, de Budapestre nem költözhettek, így választották Pécelt 1954-ben.

A Madártani Intézetben kezdett dolgozni, de például településünkön gyűrűzött először egy gébicset, itt figyelt meg először egy sárszalonkát vagy figyelt meg egy hermelint. Ezekről a megfigyeléseiről aztán később, tudományos karrierje során is megemlékezett. 1958-ban például már Aquila című ornitológus lap publikálta Madártani feljegyzések Pécel környékéről című cikkét.

 

Letöltés: az érték bemutatásához készült előterjesztés letöltése teljes terjedelmében, mellékletekkel (pdf)

Javasolt link -

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük