Rassay Károly

Rassay Károly

Az érték megnevezése: Rassay Károly

 

Az érték rövid leírása: A Horthy korszak meghatározó demokrata politikusa hevesen bírálta a Tanácsköztársaságot, a vörös terrort, majd az azt követő fehér terrort is. Míg eleinte Bethlen István ellenében politizált, később már Bethlennel szövetkezve küzdött Gömbös Gyula és Imrédy Béla németbarát, egyre szélsőségesebb politikája ellen. Imrédyről (Bethlennel együttműködve) kikutatta annak zsidó származását, ezzel sikerült megbuktatnia a németbarát miniszterelnököt. Mikor a németek megszállták Budapestet, egyértelmű volt, hogy elviszik.

Rassay Károly a mauthauseni koncentrációs táborba került. 1945. májust 21-én, 59 évesen térhetett haza, de aktívan már nem politizált. Tanúskodott még az Imrédy perben, de egyre hátrébb szorult – csak részben saját elhatározásából. 1951-ben elvették lakását, családjával együtt Füzesgyarmatra telepítették. 1953-ban Nagy Imre már engedélyezte a „kényszerlakhely” elhagyását, de Budapestre nem költözhetett vissza.

Pécelen telepedett le, de nem a korábban felkapott villanegyedben. Csak találgatni lehet, hogy miért pont Pécelre költözött, de az biztos, hogy a rendszeresen Pécelen nyaraló Bárzcy Istvánnal, Budapest század eleji főpolgármesterével jó kapcsolatot ápolt, párttársak is voltak egy időben.

Pécelen halt meg 1958. augusztus 2-án.

Letöltés: az érték bemutatásához készült előterjesztés letöltése teljes terjedelmében, mellékletekkel (pdf)

Javasolt link: A demokrata Rassay